Sibble Historia

Om Sibble

Sibble är en tätort i Botkyrka kommun, Stockholms län.
Orten ligger vid Kaggfjärden i Botkyrkas södra del (Grödinge socken),omkring en mil sydväst om Tumba.
  • Koordinater 59°6′42″N 17°45′1″Ö
  • Area 65,64 hektar
  • Folkmängd 351 (SCB 2018)
  • Befolkningstäthet 3,7 inv./hektar
  • Tidszon CET (UTC+1)
  • Postort Grödinge
  • Postnummer 147 92
  • Riktnummer 08
  • Tätortskod 0298
  • Småortskod S0585

————————————————

Sibble vägförenings styrelse bad Leif Magnusson, känd Botkyrka kännare och berättare att ta fram lite historiska fakta om Sibble. Leif sände oss följande fakta nertecknade av Ivar Schnell:

Sibble

Här finns en av 1300 upptäckta gravar i den del av Grödinge som sträcker sig söder om kyrkan. Gravfyndet i Sibble räknas som det viktigaste. Det är ett dräktssmycke föreställande en vikingatidskvinna med lång fläta, schal och fotsida klänning. Hon är avbildad i dubbel skala. Hon låg i en forngrav tillsammans med delar av en kam och en bronsnyckel. Graven grävdes ut 1934. Fynden låg i likbålets svarta askmörja. Ovanpå askan hittar man alltid ett röse av huvudstora stenar och utanpå detta har vanligen lagts en rund kulle av sten och jord.

På 1600-talet hade Sibble två bönder vars tillgångar mättes i 12 tunnor och 15 kor. Det var småbönder mao. Den rikaste då stod att finna I Kagghamra (9 tunnor, 8 hästar, 14 kor, 17 får, 11 svin). Särskilt tillgång till svin markerade rikedom vid den här tiden. Vid den här tiden ingick Sibble i krigsorganisationen (Södermanlands första båtsmanskompani) vilket innebar att Sibble (rotornummer 92) skulle hålla med båtsmanstorp för en av de tio båtsmän som ingick i socknens uppgift. Stugan skulle vara minst 8 alnar ”inom knutarna” dvs. knappt 5 meter lång invändigt. Sibble drabbades hårt då ryssarna den juli 1719 seglade in i kagghamrafjärden med målet att bränna Södertälje. Värdet av förlusten i Sibble beräknades efteråt till 3000 daler, samma som bönderna i Olberga . Inga stora värden med andra ord om vi jämför med Halls säteri vid samma tidpunkt som beräknades kosta nära 50 000 daler. Mot slutet an 1960-talet fanns ett projekt  att göra en storbebyggelse från Marieberg till Sibble. En sovstad i miljonprogramsstil med förbindelser till Stockholm.

Källa: Grödinge socken av Ivar Schnell.

Naturligtvis finns i stugorna mycket mer att berätta om Sibble. Om någon känner sig manad går det bra att sända in olika former av fakta eller historier till oss i vägföreningen så kan vi publicera här på web-sidan och se till att fakta blir tillgängligt för vår allas trivsel. Vi är glada om allt insänt material verifieras med en källa.